Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaKöşe YazılarıNuretin DİKERCesurdur, gözü karadır Emirdağ insanının

Cesurdur, gözü karadır Emirdağ insanının

1960’ lı yılların sonunda Avrupa’ya başlayan işçi göçünde Emirdağ ilçemiz başı çekmiştir. 

Emirdağ ilçemiz belki de bu konuda şampiyon olmuştur. Bu zaman diliminde ilçe merkezi nüfusu 22 bin kadardır,  fakat köyleri çok fazladır,  Emirdağ’ın 70 adet köyü vardır.Fakat bu köylerin birçoğunda, toprakları ekecek genç nüfus’dan bir tek kişi dahi kalmamıştır.
Hemen her evden bir veya birkaç kişi Avrupa’dadır.Avrupa’ya gidemeyenler yakın il ve ilçeler başta olmak üzere yurdumuz geneline dağılmıştır.Bu sebeple birçok köyümüzde kadınlar ile yaşlı erkekler kalmıştır.
Neden Göç Ettiler…

İlk gidenler küçük bir sermaye niyetiyle yola çıkmışlar fakat bu küçük sermayeyi oluşturmak yıllarını almış,geçen yıllar içinde çocuklar büyümüş, dönmek birçoğu için her geçen gün zor olmuştur.Dönüşün olmayacağını anlayanlar kendi işlerini kurmaya oralardan mülk satın almaya en önemlisi çocuklarını okutmaya başlamışlardır.

Yurt dışına gidenlerin bir çoğu normal İşçi bulma Kurumu yoluyla değil,  turist pasaportuyla gitmişler,  kaçak işçi olarak çalışmaya başlamışlar,  bin bir çeşit macera yaşayarak tutunmuşlar ve orada kalmışlardır.
Cesurdur,  gözü karadır Emirdağ insanının.

Nasıl bir yer ve ne şartlarla karşılaşacağını bilmeden,en önemlisi anlaşabilmek,derdini anlatacak kadar da olsa yabancı dil bilmeden gitmişlerdir gurbete.Bu güne kadar bir kısmı memleketine dönseler de önemli bir kısmı hala oradadırlar ve çalışmaya devam etmekteler. Yaz aylarında çoğu Emirdağ’a izne gelirler. Üç ay Emirdağ ilçe merkezi çarşısı mahşeri kalabalıktır. Hani derler ya,  omuz omuzu sökmez.
Emirdağ’ın büyüklüğü söylemi nereden geliyor?

  Emirdağ’dan Avrupa’ya işçi akını,  Belçika,  Hollanda ve Almanya’ya olmuştur. Belçika’lılar her gördükleri Türk işçisinin Emirdağ’lı olduğunu öğrenince merak etmişler ve Emirdağlılara sormuşlardır.

   Türkiye mi,  yoksa Emirdağ mı daha büyük ‘’diye.
Belçika’lılar ile bu diyalog birçok defa tekrar ettiği için,  bu söylem Emirdağlılar arasında çok tekrarlanan bir espri konusu olmuştur.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments