Perşembe, Mart 28, 2024

Gasalak

Uzun çarşı neyin galdı geriye Gasalağı çağır gelsin beriye Eğri gadir çok uğraştı satmaya Gara tevfik para vermez deriye……S.sırrı

Gasalak ; Bizim kuşak çok iyi bilir,uzun çarşının hemen başında bardağı 10 kuruşa o lezzetini unutamadığımız çekirdeklerinin tadını.Boş vakitlerinde kullanılmış defter yapraklarından külahlar yaparken,bir yandan da yanında boyacılık yapan arkadaşları ile sohbet ederdi.
Çiğ ayçekirdeklerini toptan alır ve yeni mah.Devreler sokağında bulunan Remziye dayazamın fırınına kavrulması için getirirdi eşi,

1967 yılında Fırının hemen bitişiğinde tek odalı evde kalırdım, okul dönüşü kaldığım odanın içi bazen çekirdek tepsileri ile dolmuş olurdu. Pişirilecek olan ekmekler bittiğinde hafif soğumaya başlayan fırına tepsiler sürülür ve onun zamanını çok iyi bilen Dayazamın gelini kavrulan çekirdekleri çıkarıp soğuması için benim kaldığım odaya getirir bırakırdı.

Daha sonraki yıllarda Gasalak, çekirek satarken ayakkabı boyamaya da başlar, çekirdek satışının azalışı ayakkabı boyama işine de başlatmıştır bu değerli insanımızı. İsmini hiç bilemezdik Emirdağlılar ona hep GASALAK demişlerdir.

Rabbim mekanını cennet eylesin.

Süleyman sırrı

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments