Cumartesi, Aralık 7, 2024
Ana SayfaDünyaKoronavirüs Öncesi Dünyanın Uğraştığı 5 Büyük Kriz

Koronavirüs Öncesi Dünyanın Uğraştığı 5 Büyük Kriz

Dünyanın gündemindeki en sıcak son dakika başlığı Covid-19. Salgın neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alınca, başka birçok uluslararası sorun gündemin dışına itildi. Bu anlaşılabilir bir şey çünkü salgın küresel çapta 300 bine yakın insanın ölümüne, ekonomilerin kritik şekilde küçülmesine yol açtı. Bir yandan da bu kriz, uluslarası alanda toplumların nasıl organize olduğu ve ilişkilerimizi nasıl yürüttüğümüze dair soruları da su yüzüne çıkardı.

TEKRAR GÜNDEMİMİZE GİRECEK 5 KRİZ
BBC Türkçe’nin haberine göre bu esnada bazı büyük küresel krizler de bir kenara itildi. Ancak biz görmezden gelsek de bu krizler arka planda büyümeye devam etti. Bu krizlerden bazılarıyla mücadele edebilmek için artık çok geç kalmış bile olabiliriz. Bazı hükümetler de Covid-19 salgınını fırsata çevirdi ve hazır dikkatler üzerlerinde değilken, uzun süredir yapmak istedikleri ancak tepkiler sebebiyle yapamadıkları konularda adımlar atmaya başladı. Bundan sonraki haftalarda ve aylarda dikkate almamız ve takip etmemiz gereken 5 kriz:

1-YENİ BİR NÜKLEER SİLAH YARIŞI MI GELİYOR?
ABD ile Rusya’nın birbirini tehdit etmek için kullandığı uzun menzilli nükleer silahları kısıtlayan “Stratejik Silah Azaltma Anlaşması” nam-ı diğer “Yeni Başlangıç”ın geçerliliği Şubat 2021’de doluyor. Anlaşmanın yenilenmesi için yapılması gereken müzakereler için zaman gittikçe daralıyor. Bu anlaşmai yaklaşık 45 yıl süren Soğuk Savaş döneminden bugüne kalan son kitle imha silahları anlaşması. Bu anlaşma olmadan, bağlayıcı kısıtlamaların ve şeffaflığın olmadığı bir ortamda yeni bir nükleer silah yarışının ortaya çıkabileceğiyle ilgili ciddi bir korku var. Müthiş bir şekilde hızlı hareket edebilen hipersonik füzelerin üzerinde çalışmaya şu an devam ediliyor. Bu durum da, yeni bir nükleer silah yarışıyla ilgili kaygıları artırıyor.

2-İRAN’LA TANSİYON YÜKSELİYOR
Trump yönetiminin İran’la P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından başlayan gerilim, daha da kötüye gidiyor. Şu an hâlâ geçerli olan Birleşmiş Milletler (BM) ambargosu sebebiyle, birçok ülke Tahran’a gelişmiş silah satamıyor. Ancak yine nükleer anlaşmayı destekleyen BM kararına göre, bu ambargo da bu yıl 18 Ekim’de sona eriyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin ambargonun devamını talep etmesi halinde “çok büyük sonuçları olacağını” söyledi. Ancak BM Güvenlik Konseyi üyesi Rusya’nın İran’a yönelik ambargonun uzatılmasını veto etme ihtimali yüksek. Bu durumda Trump’ın, nükleer anlaşmayla birlikte hafifletilen İran’a yönelik ekonomik ambargonun yeniden genişletilmesi ve daha da sertleştirilmesi talebinde bulunması; bunun için Avrupa ülkelerine baskı yapması bekleniyor.

3-İSRAİL’İN BATI ŞERİA’DAKİ İLHAKI
İsrail’in yıllardır seçim kampanyalarında dile getirilen “Batı Şeria’yı ilhâk etme” kararı, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyon hükümetinde görevi bir süreliğine de olsa paylaşması sebebiyle askıya alınmış gibi duruyordu. Ancak Netanyahu, muhtemelen dikkati kendisine yönelik yolsuzluk davalarından başka yöne çekmek için, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ilhâk ederek kalıcı olarak İsrail’in bir parçası haline getirecek planı hâlâ öneriyor. İsrail ve Filistin arasında uzun süreli bir barış için tek umut olarak görülen “iki devletli çözüm” şansı Batı Şeria’nın ilhâk edilmesi halinde tamamen ortadan kalkmış olur. Filistinliler bu ihtimali göz önünde bulundurarak Avrupa’daki bazı hükümetlerle görüşmelere başladı ve bu politikanın uygulanması halinde İsrail’e yönelik yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Her zamanki gibi burada da Trump yönetiminin pozisyonu kritik bir rol oynayacak.

4-BREXİT SORUNLARI ORTADAN KALKMADI
Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışı anlamına gelen Brexit ismini neredeyse çoğumuz unuttuk. Ancak saat işlemeye devam ediyor. İngiltere’nin birlikten çıkışı için karar verilen geçiş süreci, 31 Aralık’ta sona eriyor. AB ve İngiltere arasındaki ilişkinin gelecekte nasıl olacağına dair görüşmeler, bir belirsizlik içinde başlamıştı. İlişkilerin nasıl belirleneceğine dair bu belirsizlik sürüyor ancak Başbakan Boris Johnson’un geçiş sürecini uzatmak ya da ileri bir tarihe ertelemek gibi bir girişimi de henüz olmadı. Ancak koronavirüs salgını Brexit’le ilgili tüm algıyı değiştirdi. Çünkü salgının etkisiyle birlikte Brexit’in, düzelmesi yıllar alabilecek olan bir ekonomik durgunluğa yol açacağı tahmin ediliyor. Bu sebeple İngiltere’de eski tartışmaları yeniden açma isteği pek yok. Bir yandan da zaman daralıyor. Şu an hem AB ülkeleri hem İngiltere, salgınla mücadeleye odaklandı. Bu konuda İngiltere, şu ana kadar AB ülkelerine göre çok da iyi bir örnek oluşturmuş değil. İngiltere’nin birlikten tama anlamıyla çıkması iki tarafı da zorlayacak. Ancak içine kapanan ülkeler, ekonomik durgunluklar, salgınla beraber gelen tüm sorunlar İngiltere’yi daha da zor duruma sokuyor. Amerika ya da Çin’den bu ortamda ne kadar destek beklenebilir? Tüm bu gelişmeler, müzakerelerin seyrini değiştirebilir.

5-ASIL BÜYÜK SORUN: KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Salgına karşı atılan küresel adımlar, bir kenarda büyümeye devam eden en büyük ve en karmaşık küresel sorunla mücadelede nasıl ortak adımlar atılabileceğine dair bir öngörü oluşturabilir. Bazı ülkeler arasındaki gerilim salgın süresinde daha da arttı. Bu da, salgın sonrası iklim değişikliğine karşı zaten kırılgan şekilde oluşturulmaya çalışan işbirliğini daha da riskli bir hale getiriyor. İklim değişikliğine karşı atılan adımların bazılarına kaldığı yerden devam edebilmek; örneğin BM’nin organize ettiği kritik önemdeki konferansları düzenleyebilmek, pek mümkün görünmüyor. Bu yıl için planlanan bazı toplantılar gelecek yıla ertelendi bile. Peki uluslararası toplumun bu konudaki düşünce yapısı değişti mi? Asıl soru bu. Toplumlar artık bu soruna karşı daha acil adımlar atılması gerektiğini düşünüyor mu? Bunu salgın sonrasında göreceğiz.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments