Cumartesi, Aralık 7, 2024

Sınav Döneminde Beslenme

Sınav sistemimiz çocuklarımızın, gençlerimizin zamanlarının büyük çoğunluğunu masabaşında geçiremelerine neden oluyor. Hal böyle olunca sınava hazırlananlarda masabaşında atıştırma atakları, sürekli bir şeyler yeme isteği gözlemlenebiliyor. Bu durum da artan kilolarla birlikte obezite, yeme bozuklukları ve beraberlerinde kardiyovasküler hastalıklar başta olma üzere birçok kronik hastalıklara sebep oluyor.
*Sınav döneminde başarılı olabilmek için mikro besin ögeleri (vitamin,mineraller,…) çok önemli!
Eğer herhangi bir sınava hazırlanıyorsanız veya sınava hazırlanan bir çocuğunuz varsa öncelikli olarak kan değerlerine baktırmalısınız.
Eksik olan vitaminler odak problemlerine, çalışma veriminin düşmesine ve çalışmalarınızın hatırlanabilirliğinde azalmaya neden oluyor
Özellikle magnezyum ,çinko gibi minerallerle B grubu vitaminleri (özellikle B12), C,D , E vitaminleri oldukça önemli.
*Sınava hazırlananlar dikkat !!!
Vitamin depolarınızı normal referans ağırlığında tutmanız sınav veriminizi artıracak ve en önemlisi saatlerinizi alan çalışmalarınızın hatırlanabilirliğini artıracak,uzun vadede hafızanızda tutmanızı sağlayacak.Bu nedenle kan değerlerinizin değerllednirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi doğru bir dershane, doğru bir kitap tercihinden çok daha önemli.
*Sınav döneminde nasıl beslenmeliyiz?
-Öncelikle sağlıklı beslenme ve beraberinde sınav döneminde kilo yönetimi çok önemli.Eğer kilo probleminiz varsa sınava hazırlanırken kilo almamaya özen göstermelisiniz çünkü fazla kilolar da sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecek ve veriminizi düşürecektir.
-Fast-foodlardan, kızartmalardan, yağlı besinlerden, aburcuburlardan ve paketli ürünlerden uzak durmalı, ev yemeklerini ve evde yapılan sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmelisiniz
-Öğünlerinizi bir düzene koymalı ve her gün yaklaşık aynı saatte beslenmeye özen göstermelisiniz.
-Sınav dönemi beslenmesinde bir diğer önemli nokta ise atıştırmalıklar ve sürekli bir şeyler yeme istekleri. Bunu kontrol etmek aslında oldukça basit;
-Ara öğün alışkanlığı kazanmanız ve ara öğün sıklığınızı artırabilirsiniz. Çalışmalarınızı bölmemek adına masanıza sağlıklı atıştırmalıklardan yiyeceğiniz miktar kadar almalısınız. Örneğin bir ara öğünde 1 meyve, 1 avuç içi kadar çiğ fındığı küçük bir kapta yanınıza alabilirsiniz. Bu sayede hem çalışmalarınızı atıştırmalarla bölmemiş olacak hem de ne kadar yediğinizi kontrol etmiş olacaksınız.
Başka bir nokta ise yoğun tatlı atakları.
Beyin çalışırken glukoz kullanır ve siz de glukoz ihtiyacınızla beraber tatlı isteği şeklinde bir atak yaşayabilirsiniz. Aslında yapılan son çalışmalarla görülüyor ki bu tatlı atağı anlarında sizin yoğun çikolatalı veya şerbetli tatlılara değil bir miktar glukoza yani karbonhidrata ihtiyacınız var. Burada önemli olan basit karbonhidratlar ve rafine şekerler yerine meyve-sebze, tam tahıllar veya kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidratlardan faydalanmanız.
Bu nedenle canınız tatlı istediğinde evinizde ulaşabileceğiniz en sağlıklı tercihi deneyin.Hurma ile tatlandırılmış tatlılar, hindistancevizi-havuçlu toplar veya narlı bitter çikolata barı gibi tarifleri deneyebilirsiniz veya doğrudan meyve-sebzelerden yararlanabilirsiniz.

Beslenmeyi tamamlayan en önemli nokta ise su tüketimi. Çalışırken muhakkak masanızda su şişeniz veya sürahiniz olsun ve günlük ne adar su içeceğinizi hedefleyin. Böylece hem ne kadar su içtiğinizi hesaplayabilecek hem de gün boyu gözünüzün önünde duran su şişesi size su içmeyi hatırlatacaktır.
Şimdiden sınav döneminde herkese başarılar diliyorum. Bu dönemde sağlıklı beslenmeyi lütfen ihmal etmeyin çünkü başarıya giden yol, sağlıklı bir beyinden geçiyor ve sağlıklı bir beynin de sağlıklı beslenme ile desteklenmesi gerekiyor.

Sağlıklı günler…
Diyetisyen Şükriye ERAL
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments