Perşembe, Mart 28, 2024

Kamkatla Tanıştınız Mı ?

Kamkat, kamkuat, altın portakal ya da nam-ı diğer “fortunella”.

Turunçgiller familyasının en küçüğü olan kamkat, “vitamini kabuğunda” tabirinin hakkını sonuna kadar veren kabuğu soyulmadan yenilen turuncu renkli, şekli limona tadı portakala benzeyen küçük bir meyve.

Meyve olarak yenildiği gibi reçel, marmelat yapımında, meyve suyu, şekerleme ve tatlı yapında da kullanılıyor. Hatta Çin lokantalarında yemeğin sonunda tatlı niyetine sofralarda yer alıyor.

Seralarda saksılarda rahatlıkla yetişebilen bu meyve, özellikle şu anki popülerliğiyle
dekorasyon amaçlı da gerek evlerde gerek çevre düzenlemelerinde kullanılıyor.

Kamkat diğer turunçgiller gibi C vitamini yönünden zengin bir meyve. Hatta mandalina ve greyfurttan daha fazla C vitamini içeriyor..
Diğer narenciyelere kıyasla kamkatın su içeriği düşük, enerji değeri ise yüksektir.100 gramı 70kcal enerji içerir. Toplam protein, karbonhidrat, yağ ve diyet lif içeriği bakımından da diğer narenciye meyvelerinden zengindir.

Kamkatın demir, kalsiyum, magnezyum ve sodyum içeriği, portakal, mandalina, greyfurt ve limondan yüksektir.

Kamkatın Faydaları
*Özellikle soğuk algınlığı, öksürük giderici ,balgam söktürücü, astımzatürre, nefes darlığı gibi üst solunum yolları problemlerinde haifletici ve tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.
*Hazımsızlık problemlerinde ve mide hastalıklarında koruyucu etki göstermektedir.

*İyi bir vitamin ve antioksidan kaynağıdır. Bu nedenle alerjilerde ve inflamatuvar hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılabilmektedir ve antimikrobiyal özelliğiyle de gıdaların korunmasında sentetik koruyuculara karşın doğal bir alternatiftir
*Kamkattaki kriptoksantin, zeaksantin ve lutein göz sağlığında faydalıdır

*Ateş, safra kesesi taşı, hepatit, yüksek tansiyon ve diğer kardiyovasküler hastalıklar, iltihaplı hastalıklar ve hatta kanser gibi birçok hastalık ve problemlerde iyi geldiği bilinmektedir.

Diyetisyen Şükriye ERAL
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments