Eylül Ayı,Sonbahar,Yeni Eğitim-Öğretim Yılı


Öncelikle yeni eğitim-öğretim yılının tüm çocuklarımıza, gençlerimize, anne ve babalarımıza güzelliklerlegelmesini ve bu eğitim öğretim yılının geçtiğimiz yıla göre çok daha keyifli ve verimli geçmesini diliyorum.
Okulların başlamasıyla çocuklarımızın ve özellikle üniversitedeki gençlerimizin beslenme düzenleri bir hayli değişiyor.
Kantin alışkanlığı, yemekhane yemekleri, yurt hayatında beslenme…Aslında tüm bu saydıklarımı ayrı ayrıl ele alabiliriz.
Çocuklarımıza evlerimizde her ne kadar sağlıklı alternatifler sunmaya çalışsak da şu an maalesef sağlıksız alternatiflerin, pratik aperatiflerin ve fast-foodların özellikle öğrencilik dönemlerinde hayatlarına girmesi maalesef kaçınılmaz bir durum.
Bugün öğrencilerimizin beslenmesini “Okul Döneminde Beslenme” konu başlığında eğitim düzeylerine göre gruplandırarak ele almak istiyorum.
İlköğretimde Beslenme
-Öncelikle ilkokula yeni başlayan çocuklarımızın birçok yeni kavramla karşılaşacak olmaları çok heyecan verici Bunlardan bir tanesi de “kantin” kavramı. Daha önce ebeveynleriyle birlikte market alışverişi yapan çocuklarımız bu sefer kendi harçlıklarıyla kendi iradeleriyle istedikleri kadar aburcuburun, paketli gıdaların olduğu bir ortamla tanışacaklar. Kantindeki bazı gıdalar her ne kadar denetlense de içeriği temiz gıdalarbulmak maalesef ki çok zor. Gönül ister ki okul kantinlerini paketli gıdaların, boş kalori kaynaklarının olduğu yerler değil, sağlıklı yemek alternatiflerinin , sağlıklı ara öğünlerin (meyve ve çiğ kuruyemişlerin) olduğu alanlar haline getirebilsek.
Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarımızınbeslenmesi , öğün içeriklerinin, kalori miktarlarının ve günlük almaları gereken makro-mikro besin ögelerinin dengeli olacak şekilde planlanması gerekir.
Okulda Beslenme Saati Olan Çocuklar: Öğretmen ve Ebeveynlerin birlikte hareket etmeleri , eğer haftalık sınıf menüsü planlayacaklarsa bir uzman yardımıyla planlamaları, annelere kolaylık olsun diye hazır poğaça-simit-hamurişleriyle değil çocukları sağlıklı beslenebilsin diye sağlıklı ama herkesin ulaşabileceği menülerle düzenlenmelidir.
Okulda Yemekhanede Yemek Yiyen Çocuklar: Aylık belirli menüleri olan, yemek şirketlerinden gelen yemeklerle beslenen çocukların menülerinin velilerce denetlenmesi, sabah kahvaltısı-öğle yemeği –ikindi kahvaltısı gibi günlük alınması gereken besin ihtiyacının çoğunun okuldan karşılandığı çocukların beslenmeleri mutlaka bir “diyetisyen” tarafından takip edilmeli. Okulunuzun menülerinin karbonhidrat ağırıklı olmaması, sebze yemekleri, salatalar, kurubaklagiller, et ,tavuk, balık yemekleri, yoğurt, süt, kefir gibi proteinlerce dengeli hazırlanmış menülerin çocuklarınıza sunuluyor olması çok önemli. Bu nedenle çocuklarınızın okul menülerini lütfen gözden geçirin.

Lisede Beslenme
Ergenlikle beraber artan stres, yağ dokusu artışı, ergenlik sivilceleri, fiziksel görünüşten kaynaklı özgüven azalması,…Bunlar adölesan (ergen)dönemde en sık karşılaştığımız sorunlar. Bu sorunlar beslenme tarzlarını etkilese de aynı zaman da beslenme tarzları da bu sorunları tetikleyebilmekte.
Lise öğrencilerinin yemekhane yemeklerine bir şans vermelerini, hemen fast-food gıdalarayönelmemelerini tavsiye ederim. Öğünlerini kantinden, tost-poğaça-sandviç ile geçiştirmek de bu grup öğrencilerin yaptığı en sık görülen yanlışlardan.
Ergenlikle birlikte çocuklarımızın almaları gereken enerji miktarları ve besin içerikleri değişebiliyor.Bu nedenle en azından 3-4 kap yemeğin çıktığı bir yemekhane menüsü ile beslenmek fast-food tarzı yemeklerden alacağınız kalori, trans yağ miktarı açısından da daha sağlıklı bir alternatif olacaktır.
Sınav döneminde iseniz “Ders çalışırken enerji ihtiyacım var.” diyerek fazla kalori almak, fazla miktarda karbonhidratla beslenmek, sürekli masabaşında ders çalışma halinde olduğunuzdan sizlere artı kilolarla dönmenin yanında yüksek karbonhidratın çalışma veriminizi düşürmesi ve yemek sonrası ani yorgunluk ve uyku bastırması da kaçınılmaz hale gelip sınav döneminde sizlereolumsuz etki yaratabilmektedir.Bu nedenle özellikle sınav dönemindeki lise öğrencilerinin bir uzman kontrollünde beslenmeleri planlanarak aynı zamanda sınav veriminin artırılması amaçlanmalıdır.

Üniversite Döneminde Beslenme
Öncelikle sonuçların açıklandığı şu dönemde üniversiteye yerleşen tüm öğrencilere başarılar diliyorum.Okula, derslere, yeni arkadaşlara, yeni ortama alışma sürecinde beslenme oldukça fazla etkileniyor.Özellikle ilk aylarda stresle iştah kapanmaları veya aksine stresle kendini yemeğe verme gibi durumlar gözlemlenebiliyor.
Üniversiteyi aile evinde okuyanlar, beslenme rutinleri açısından oldukça şanslı. Okulda öğle yemek tercihleri sağlıklı alternatifler olabilir veya evden yemeklerini termokaplarda yanlarında taşımaları artık oldukça popüler bir alışkanlık haine gelmeye başladı.
Öğrenci evinde kalacak öğrencilere tavsiyem ise evde sağlıksız atıştırmalıklar, sağlıksız paketli ürünler bulundurmamaları yönündeolacak. Okuldan sonra yemek yapmaya üşenmeler, fast-fooda yönelmek yerine yemeği akşamdan pratik tariflerle hazırlamaları, öğleiçin salata dürüm/Wrap/ sandviç gibi atıştırmalıkları akşamanhazırlayıp sabah sadece gerekiyorsa ısıtmaları ara öğünlerini ise önceden birkaç günlük tek porsiyonlar şeklinde hazırlamaları ve muhafaza etmeleri işlerini oldukça kolaylaştıracaktır.

Tüm öğrencilerimize başarılar diliyor, hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz için keyifli bir yıl geçmesini temenni ediyorum.
Sağlıklı günler dilerim.
Diyetisyen Şükriye ERAL
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com

Sevgili dostlar Form Life Kitchen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Yemekleri hizmete başlamıştır.
Sizler de sayfamızı beğenip paylaşırsanız çok sevinirim.
Destekleriniz için şimdiden teşekkürler.
Randevular alınmaya başlamıştır.
İletişim: 0 553 463 0 963
0 222 230 3 606
Adres: Alanönü Mah. Petek Sok. Köker Plaza No:1 Kat:2 Daire:6
Odunpazarı/ Eskişehir