Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaEmirdağ GündemANDİYE'NİN (GAGA) ÖYKÜSÜ

ANDİYE’NİN (GAGA) ÖYKÜSÜ

Bir adı Andiye’dir, bir adı da Gaga. Rahmetli Tıkıdak Gazinin Abisi. Elektrikler olmadığından ramazanlık günlerde iftar ezanı zamanı halk, onun su deposunun ordan atacağı topun sesini bekler, top atımı sofranın başına geçer, oruçlarını açarlardı. Gaga Emmi, Cırcırların Hacer’e karşılıksız (Platonik) havastı. Günün koşulları fakirlik, bir türlü dikiş tutmaz. O da bağrı yanık ozan olur.

Minarede ezan var,
Dondurmada gezen var,
Karşıdaki haneyde,
Gün görmedik güzel var.

O ara Hacer kızı, Müftüoğlu Çolak Fevzi’ye nişanlarlar:

Çarşıdan Aldım Tuzu,
Müftüoğlunun boynuzu,
Avluda göt baş atar,
Cırcırın Hacer kızı.

Hacer Teyze hamamdan çıkmış, Gaga kolundan tutmuş. Hacı Hüseyin Dede, Eski Hamamın yanında konağı vardı, evine gidiyomuş. Hacı Hüseyin Dede bakıyo biri bir kadını rahatsız ediyo. Bastonla “Terbiyesiz!” deyip üzerine yürüyo. Gaga korkudan olsun, saygıdan olsun bırakıp kaçıyo:

Pencereden taş geldi,
Ela gözden yaş geldi,
Zalımdır Hacı Hüseyin,
Köprüde yamaç geldi.

Hacı Hüseyin Dede, Cemal Doğan’ın, Fadime Yengemin, Mehmet Doğan’ın, İbide Yengemin, Vaysal’da yanan Uzun Gelin’in babaları. Bizim Esat, Halil, Aliihsan Erenoğlu, Meral ve Behice’nin dedeleri. Kadını rahatsız etmekten Gaga’yı tutuklarlar. Eski hükümet binasının uzun çarşıya bakan kapısı, tam girişte de karşıda ağaçtan parmakçalıklı mahpusane vardı. Mapuslar ordan girene çıkana bakarlardı. Gaga da ordan Hakimin geldiğini görüyo. Gaga:

“Sandık üstünde sandık,
İfadeden osandık,
İfadeyi doğru al,
Konaktaki Mustanlık (Sorgu Hakimi demek)” diyor.

O anda ifadeye Hacer Teyze de geliyor. Gaga başlıyor;

“Çivide eleğim var,
Kadife yeleğim var,
İfadeyi doğru ver,
Sende çok emeğim var” diyor.

Hacer Teyze şikayetçi olmuyo. Hacer Teyze Çolak Fevzi ile evleniyo, gelin oluyor. -O zaman gelin başını bir Anam, birde Emirdağ belediye başkanlığı ve milletvekilliği yapmış Süleyman Kerman Amca’nın Hanımı Übüde Teyze bağlıyo. Anamın babası Kalenderzade Kadir Efendi, Emirdağının ilk Belediye Başkanı. Übüde Ablanın Babası Hurşut Ağa, Kurtuluş Savaşı zamanı seferberlikte Ordu Emirdağından geçerken önlerine geçiyo. Askere gümüş mecidiye dağıtıyo. Übüde Teyze -Allah mekanını cennet etsin- can gardaşım Atilla Kerman’ın da Annesi, vekil hanımı idi. Süleyman Kerman şimdikiler gibi ne kendisi ne de çocukları, yakınları mevki ve makamını devlet imkanlarını, şahsi çıkarı menfaati için kullanmadı, zenginleşmedi, varlık içinde yaşamadılar. Mütevazi bir yaşam sürdüler.- Hacer Teyzenin başını bağlamaya Annemi çağırıyolar. Anam, “Hacer geçmiş olsun” diyo. Hacer Teyze “Sağol Hacca Abam, adliyeye varana kadar şikayetçiydim, nasıl o beyiti söyledi, duygulandım. Kötü biri değil. İçeride yatmasını istemedim. Gönlüm razı olmadı. Hakim sordu, ‘Kızım seni sürüklemek istemişler, ne diyorsun?’, öyle bir şey olmadı efendim dedim, şikayetçi değilim dedim.” demiş.

Kaynak: Halis Erenoğlu

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments