Zerdeçalı Hastalanmadan Tüketin !


Geçtiğimiz hafta zencefilden bahsetmiştik.
Bu hafta ise fonksiyonel besinlerden bir tanesi olan ve zencefille aynı familyadan olan zerdeçaldan bahsetmek istiyorum. Covid, mevsim geçişleri, stresli hayatlar,… derken vücutlarımızda oksidatif stres artmaya devam ediyor. “Oksidatif stresi azaltmak için antioksidan besinlerden faydalanmalıyız.” Bu cümleyi benden de onlarca kez olmak üzere defalarca duyduğunuzu varsayıyorum. Antioksidan besinleri günlük beslenme rutinimize eklememiz gerekiyor ama malesef özellikle bu besinler bizim toplumuzda hastalanınca çare aradığımız zamanlarda aklımıza geliyor. Şimdi tavsiye listelerinin başında gelen zerdeçala birlikte bakalım.
Zerdeçal , zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranı olarak da bilinmektedir. zencefilgiller familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Anavatanı Güney Asya olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir.

Yemeklerde lezzet artırıcı, renk verici,aroma artırıcı olarak kullanımının yanısıra tıbbi ilaç yapımında, kimya endüstrisinde hatta tekstil endüstrisinde renklendirici olarak bile kullanılmaktadır.

Zerdeçalın etken maddesi kurkumindir. Kurkumin geleneksel tıpta çeşitli sindirim pronlemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan güncel araştırmalarda kurkuminin ülseratif kolit, irritabl barsak sendromu gibi rahatsızlıklarında tedavisinde iyileştirici etkisinin olduğu gözlemlenmiştir.

Zerdeçalın Faydaları
-Antioksidandır. İçerdiği kurkumin adı verilen etken madde sayesinde oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olmaktadır.
-Antikarsinojendir. Kurkuminin antikarsiınejen özelliğine dair şimdiye kadar 800’den fazla rapor sunulmuştur. Tabii ki kanser gibi ciddi rahatsızlıklarda herhangi bir ilaç veya besin için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var fakat bu araştırmalar sonucunda kurkuminin kan, beyin, meme, gastrointestinal sistem gibi farklı organlarda görülen kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı gözlemlenmiştir..
Birçok çalışmada da kurkuminin kemoterapi ile birlikte olumlu etkisinin olduğu belirtilmektedir. Farelerde yapılan bir çalışmada ise meme kanseri varlığında dahi, kurkuminin kanserli hücrelerin akciğere yayılmasını yavaşlattığı görülmüştür.
-Bağışıklık sistemini güçlendiricidir.
-Antidiyabetiktir. Kontrollü miktarlarda tüketildiğinde kan şekerini dengeleyici etkisinden söz etmek mümkündür.
-Nörodejeneratif hastalıklardan olan MS ve Parkinson hastalığının oluşumunu önleyebilmektedir. Yapılan bir çalışmada kurkumin verilmesinin nörodejeneratif hastalıklarda koruyucu ve tedavi edici özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir

Dikkat , Kimler Tüketmemeli!
Böbrek yetmezliği olan bireylerin, kan sulandırıcı ilaç kullananların, hamile ve emzirme dönemindeki anne ve anne adaylarının hekimlerine danışarak tüketmeleri/tüketmemeleri önemlidir.

Aynı zamanda mide ülserinde ve safra kanalı tıkanıklıklarında kullanılmamalı, safra taşı olması durumunda hekim kontrolünde kullanılmalıdır.

Diyetisyen Şükriye ERAL
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com

Sevgili dostlar Form Life Kitchen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Yemekleri hizmete başlamıştır.
Sizler de sayfamızı beğenip paylaşırsanız çok sevinirim.
Destekleriniz için şimdiden teşekkürler.
Randevular alınmaya başlamıştır.
İletişim: 0 553 463 0 963
0 222 230 3 606
Adres: Alanönü Mah. Petek Sok. Köker Plaza No:1 Kat:2 Daire:6
Odunpazarı/ Eskişehir