Cuma, Kasım 22, 2024

Yemeklerin Sırları

  YEŞİL ÇAY
 Günde birkaç fincan içilmesi gerekir. Yeşil çay çok kuvvetli bir anti-oksidin olmasının yanısıra bağışıklık sistemini de güçlendirir. Çok fazla bilinmese de özellikle dişlerin güçlenmesine ve çürüklerin azalmasına yardımcı olur.
 
 BALIK YAĞI
 İster ızgarada, ister fırında ya da tavada taze sardalye, uskumru, somon ve hamsi gibi balıklar omega-3 yağının eşsiz kaynaklarıdır. Omega-3, kandaki pıhtılaşmaların ve bunun da tıkanıklıklara yol açmasını engeller.
 
 MAYDANOZ
 Yemeklerden sonra yenmesi halinde ağız kokusunu ortadan kaldırır. Dahası çok önemli bir C-vitamini kaynağıdır. Anti-oksidin özelliği vardır.

 ELMA
 İçinde 150'den fazla faydalı madde barındırır. Üstelik taşıması ve yemesi de oldukça kolaydır. En önemlisi vücutta soğuk algınlığına yol açan virüsleri öldürür. Ancak etkili olabilmesi için kabuğuyla birlikte yenmelidir.
 
 
FASULYE
 Kan şekerinin ve kolesterolün düşmesini sağlayan lifler açısından oldukça zengin bir besindir. Ayrıca bir tabak fasulyenin içinde orta boy bir yumurtanınkine denk gelen miktarda protein var. Ekmekle ve fırın patatesle yenebilir.GREYFRUT
 Çok ekşi olduğu için yemesi zordur. Ancak yemeklerden önce yenmesi durumunda yemeklerle alınan kalorilerin daha hızlı yakılmasını sağlar. Ayrıca içinde bulunan glukarik asit nedeniyle kötü kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur.
 
 DOMATES
 Kırmızı rengini veren likopen maddesi, özellikle erkekler için prostatla mücadelede büyük önem taşır. Yapılan araştırmalara göre, hafta en az 10 kez domates veya püresi, suyu ve çorbası gibi yan ürünleri tüketen erkeklerde prostat kanseri riski yüzde 35 oranında düşüş gösteriyor.
 
 NAR
 Bu, çok faydalı meyveyi illa kaşık kaşık yemenize gerek yok. İsrailli bilimadamları, nar suyunun 12 ay boyunca günde yalnızca 100 mililitre tüketilmesi durumunda damarlarda meydana gelen hasarı geçirdiğini ortaya koydu. Bunun sebebi de narın, kolesterollerin parçalanmasını sağlayan paraoksonaz enzimini artırması.
 
PATATES
Patates, enerjinin çok hızlı açığa çıkmasını sağlıyor. Bu nedenle spor ya da ağır bir fiziksel işin ardından fırında patates yemek çok faydalı olur. Eğer spor yapan biri değilseniz o zaman ince kabuklu taze patates tercih edilmelidir. Bu tür patates, kan şekeri seviyesini koruyarak, enerjinin yavaş yavaş açığa çıkmasını sağlar.
 
YULAF
 Oldukça zengin lifler içeren yulaf, müsli veya ekmek aracılığıyla alınmalıdır. İçinde yer alan silis maddesiyle “kötü” kolesterolün azaltılmasını sağlamanın yanısıra cildin de düzelmesine yardımcı olur.
 
YUMURTA
Çok zengin miktarda lektin barındırır. Bu madde, yendikten sonra kolin enzimine dönüşür ve bu da beyinde hafıza bölümünün desteklenmesine yardımcı olur. Bir diğer özelliği de verdiği tokluk hissidir. Araştırmalar, sabah kahvaltıda rafadan ya da sahanda iki adet yumurta yenmesi durumunda gün içinde 400 kalori daha az yemek yendiğini ortaya koydu.
 
 BEZELYE
 Taze olarak dondurulmuş bezelyeler, çok zengin bir besin kaynağıdır. İçinde sinir sisteminin korunmasını sağlayan B vitamininin yanısıra kolesterolün kontrol altında tutulmasına yardımcı olan lifler de barındırır. Ayrıca bir tabak bezelyede, bir adet mandalinaya denk miktarda C-vitamini bulunur.
 
KURU  ERİK 
Sütle ve yoğurtla karıştırılarak alındığında çok güçlü bir anti-oksidindir. Ayrıca bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur. İçindeki özel şekerler, bağırsak kanseri riskini de azaltır.

 KOYU ÇİKOLATA
 İçinde yüzde 70’in üzerinde kakao bulunan koyu çikolata, tam bir anti-oksidin cennetidir. Araştırmalara göre, koyu çikolata aynı aspirin gibi kan hücrelerinin damarda pıhtılaşmasını engelliyor.
 
DONDURULMUŞ KIRMIZI  MEYVELER  
 Çilek, kiraz, böğürtlen ve kızılcık meyveler, hem güçlü birer anti-oksidindir hem de yaşlanmayı geciktirir. Tek yapmanız gereken buzluğa atıp dondurmak ve sonra çıkarıp çıkarıp yemek ya da her sabah yoğurtla karıştırmak.
 
 ZEYTİN
 İster kahvaltıda isterseniz de pizzanın üstünde ama mutlaka her gün zeytin yemelisiniz. İçindeki yağlar ve vitamin-E, hem damar sağlığının hem de uzun bir hayatın sırrını barındırıyor.

 BADEM
Kolesterol oranını yükselten bisküvi ve kek gibi atıştırmalıkların yerine bir avuç dolusu badem yemelisiniz. Araştırmalara göre, badem, damar tıkanıklıklarına yol açan kötü yağları yok ediyor

 ACI KIRMIZI BİBER
 Metabolizmayı harekete geçirir. Ne kadar acıysa o kadar faydalıdır. Kırmızı biber yedikten sonra yaklaşık iki saat içinde yakılan kalori miktarında da yüzde 15’lik bir artış görülür.
 
TAM BUĞDAY MAKARNASI
 Hem pişirmesi kolay ve lezzetli hem de çok faydalı. Tam buğday makarnası içindeki lifler enerjinin ağır ağır açığa çıkmasına neden olur. Enerjinizi artırmak istiyorsanız tam buğday makarnası tam size göre.
 
 ZERDEÇAL
 Özellikle Asya mutfaklarında yaygın bir biçimde kullanılan bu baharat, bağırsak ve boşaltım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu baharat, “tavuk tanduri” gibi fazla yağ içermeyen Hint yemeklerinin vazgeçilmezidir.
 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments