Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaEskişehirKazıkbeli Yaylası Ve Temel Gündoğdu

Kazıkbeli Yaylası Ve Temel Gündoğdu

Unutulanları, unutulmaya yüz tutanları bize tekrar hatırlatması, eserin en önemli yanıdır. Her yönüyle hayatımızda yer bulan kültür mirasımızın muhafazası, gelecek nesillere aktarılması adına yapılan bu çalışmayı ayakta alkışlıyorum.

Temel Gündoğdu,halen Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni.Sosyal faaliyetlerden yakinen bildiğim çalışkan, gayretli, verimli bir arkadaşımız.
Hemen bütün öğretmenlerimizden beklediğimiz/beklenen bir çalışmayı yapmış sayın Gündoğdu.

Kazıkbeli Yaylası (Doğu Karadeniz’de Bir Zirve KAZIKBELİ YAYLASI 2335 “Kazıkbeli Yaylasıyla Çevresinin Kültürü ve Tarihi Hakkında Araştırma Derleme Gezi ve Deneme Yazıları” Somut Olmayan Kültürel Miras Örneği 2014 978 605 851820 9, 173 sayfa, Neyir Matbaacılık Haziran 2014) adlı eserini inceleyerek, zevk alarak okudum.En kuvvetli haz, insanın içinde karşılık beklemeden oluşturduğu hazdır. Bu kitapta bu hazzı yakalamaya, bu hazzı yaşamaya çalıştım. Kültürümüzün geleceğe taşınması, benimsenmesi ve korunması hususunda yetiştiğim topluma olan borcumun bir kısmını bu yolla ödeyeceğimi düşündüm bu kitapta.

Bu kitabı yaylayı ve yaylacılığı hayatlarının vazgeçilmez bir parçası haline getiren annem Huri GÜNDOĞDU ve babam Mustafa Şevket GÜNDOĞDU’ya ithaf ediyorum diyor ve ekliyor özetle ön sözde: ‘Evrensel olabilmenin yolu, millî olmaktan geçer.Vefat eden her yaşlı ile çok sayıda sözel değerler kaybolup gidiyor. Geleneksel kültürün öğrenilmesi, yaşanması yaşatılması, geleceğe aktarılması gerekiyor.’
Toprağına, yöresine, sahip olduğu kültür değerlerine karşı hassas ve sorumlu bir bireyin hazırladığı bu eserde Temel Bey’in bu tespitlerine katılmamak mümkün değil. Evet Temel Bey, evet; Prof. Dr. Selahaddin Sarı ağabeyin dediği gibi ‘Kültürel kayıpların telafisi mümkün değildir.’Bu çerçevede sizi tebrik etmemek de mümkün değil elbette.

Giresun Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ÖğretimÜyesi Yard. Doç. Dr. Oktay KARAMAN, Giresun Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyhan KESİK, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir ŞİŞMAN ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kemal TAVUKÇU’nun sunuş, takdir ve taltif yazıları var. Sayın Tavukçu özetle ‘Kazıkbeli Yaylası ve çevresinin tarihi ve kültürel değerlerini ortaya koyma adına kaleme alınmış bir çalışmadır.’ diyor ve ekliyor: ‘Okuyucu eline alıp sayfaları çevirdikçe toprağına ve kültürüne sımsıkı bağlı bir yazarın mütevazı fakat yüreğini ortaya koyarak hazırladığı bir eser olduğunu görecektir.’

Esere konu Kazıklıbeli Yaylası Gümüşhane Kürtün İlçesi Söğüteli Köyü sınırları içindedir. Kürtün’e 40, Gümüşhane’ye105, Tirebolu’ya 95 kilometredir. 2335 rakımlı yayla, Trabzon, Gümüşhane, Giresun yaylacılarını mevsim özelliğine göre ağırlar.

Kültürel değerlerinden haberdar olmanın ehemmiyetini anlatırken bu yönde çalışma yapan ve yapacak olan olanlara da cesaretlendirici bir adım atıyor Temel Bey. Arka kapak yazısında da şöyle ifade ediyor yaylalarını: Güneşin akşamları batarken ‘Akılbaba Tepesi’nden Sarıyar Tepesi’ne göz kırptığı yaylalarımız… Sis bulutundan oluşmuş deryaların üzerinde adeta uçuyormuşçasına kuşbakışı dolaştığımız, kekik kokularını sindire sindire içimize çektiğimiz, çimlerinde yuvarlandığımız, yüreğimizdeki ateşi buz gibi sularında dindirdiğimiz, kar kürtüklerinin üzerinde horon teptiğimiz, geceleri adeta yıldız kümelerinin arasında dolaştığımız yaşanılası yaylalarımız…

Kitap, ana hatlarıyla şöyle oluşmuş: Tarihi süreçte Kazıklıbel Yaylası; Kazıklıbel Yaylası’nın konumu, iklimi; Kazıklıbel Yaylası ve çevresindeki kültür değerleri, kültürel etkileşim, yayladaki ev, mescid vb. mekânlar; Kazıklıbel Yaylası’ndaki göçler; Kazıkbeliyaylası ile ilgili folklorik değerler(mitoloji, oyunlar, sözlü gelenek, yemek, halk takvimi, ter yurt adları, maniler, türküler, masallar, görenekler, bölgedeki sülale isimleri vb.); Kazıklıbeli Yaylası ile ilgili kaleme alınmış çeşitli yazılardan seçmeler; Kaynakça (azılı-sözlü); Yazar hakkında bilgi…
Metnin fotoğrafla desteklenmesi, kitabı daha bir çekici yapıyor. Dipnotlarla verilen bilgiler, kaliteyi daha da artırıyor.

Unutulanları, unutulmaya yüz tutanları bize tekrar hatırlatması, eserin en önemli yanıdır. Her yönüyle hayatımızda yer bulan kültür mirasımızın muhafazası, gelecek nesillere aktarılması adına yapılan bu çalışmayı ayakta alkışlıyorum.
Bu kitap ve bunun gibi kitaplar, keşke ilgili belediyelerin birinin kültür yayını olarak çıksa.
Keşke MEB öğretmenlerin bu tarz ederlerini basıp dağıtsa.

Keşke bu tarz eserler Kültür Bakanlığı denetim ve desteğinde olsa.
Nice baskılara Temel Bey… Nice bu tarz eserlere hayırlısıyla…
Yolun ve bahtın hep açık olsun

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

2024 YILINA GİRERKEN

AHLAK KURALLARIMIZ

N’OLDU BİZE SAHİ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments