Nedir Bu Hünnap?

Diyetisyen Şükriye ERAL yazdı....

0
246

Hünnap, ünnap, innabi çiğde, Çin hurması , Ziziphus zizyphus olarak da bilinen, tam da bu mevsimde pazar tezgâhlarında ve market raflarında rahatlıkla bulabileceğimiz, kendisi küçük faydası büyük bir meyvedir.
Köken olarak Kuzey Afrika ve Suriye’den Hindistan’a ve Çin’ e yayıldığı düşünülmektedir. Ülkemizdeki popülerliği uzun yıllara dayanmıyor aslında fakat Çinde uzun yıllardır gıda ve tıbbi amaçlı yetiştirilmektedir. Günümüzde başta Çin ve Hindistan olmak üzere Ortadoğu, Güney Avrupa ve Anadolu’da yayılış gösteren , zorlu iklim koşullarına uyum sağlayabilen fakat iyi meyve verebilmesi için yaz sıcaklığına ihtiyaç duyan ve bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan ağaç veya çalı formunda bir bitkidir. Ülkemizin genellikle güney ve batı bölgelerinde yetişebilmektedir.

İlkbaharda yeşil olan bu meyve olgunlaştıkça kırmızı, siyah, mor renge dönüşür. Olgunlaştıkça tatlılık oranı artmaktadır. İçi elma gibi sert, sulu ve beyaza yakındır. Zeytin büyüklüğünde sert bir çekirdeğe sahiptir.
Sadece belli bir kısmından değil, meyvesinden yaprağına tohumundan kabuğuna kadar tüm kısımların içerdikleri farklı bileşenler sayesinde çeşitli hastalıklara iyi geldiği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Yapılan araştırmaların bazılarında içeriğindeki ursolik asit, oleanoik asit, betulinik asit gibi triterpenik asitlerin kanser hücrelerinin büyümesini durduğu ve antitümör etki ettiği gözlenmiştir.
Yapraklarından obezite diyabet ve alerji tedavisinde, kabuklarından ve meyvesinden antimikrobiyal etkisi sayesinde enfeksiyon tedavisinde yaprakları ve çekirdeğinden sakinleştirici ,stres azaltıcı olarak faydalanılmaktadır.

Bundan yıllar önce İbn-i Sina hazırladığı reçetelerinde hünnap bitkisine öksürük kesici, laksatif “bağırsak hareketlerini arıtıcı”, tansiyon düşürücü, sindirim düzenleyici olarak yer vermiştir. Günümüzde yapılan araştırmalar da bu bitkinin bu hastalıklarda olumlu etkisinin olduğunu kanıtlamaktadır.
Özellikle C vitamininden oldukça zengin olan hünnap, A vitamini, B vitaminleri; sodyum, potasyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Tabii ki faydalı diye tüketimi abartılmamalı.
Hünnap’ın 100 gramı ortalama 80 kcal enerji içermektedir. 3-4 adet hünnap bir ara öğünde 1 değişim meyve olarak tüketilebilir.
Tıbbın babası kabul edilen Hipokrat’ın bir sözü vardır. ”Hastalık yoktur, hasta vardır.” Yani her bireyin sağlık durumu kendine özgü değerlendirilmelidir.
Unutulmamalı ki kimine iyi gelen bir besin, kimine iyi gelmeyebilir.
Bu nedenle özellikle kronik hastalığı olanlar, hamile veya emzirme dönemindeki kadınlar tüketmeden önce mutlaka bir hekime veya diyetisyene danışmalıdır.

Diyetisyen Şükriye ERAL
İletişim Bilgileri
Tel: 0553 463 09 63
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com