Çarşamba, Ocak 22, 2025

Yeterince Su Tüketiyor Musunuz?

Su, yaşamsal fonksiyonlarımızın devamlılığı için oldukça önemli bir besin maddesidir. Vücudumuzla alakalı aklınıza gelebilecek tüm yaşamsal fonksiyonlar için su gereklidir. Vücudumuzda solunum sisteminden sindirim sistemine; boşaltım sisteminden kas-iskelet sistemine kadar tüm biyokimyasal reaksiyonlar su sayesinde gerçekleşir.
Su, vücutta biriken toksinleri atmaya, vücut ısısını dengelemeye yardımcı olur. Bu nedenle her gün idrar, terleme, gaita(dışkı) ve solunum ile birlikte ortalama 2500 ml su kaybetmekteyiz. Bu kaybettiğimiz suyu yerine koymamız için ortalama en az 2000-2500 ml su tüketmemiz gerekmektedir.
Bir kişinin günlük ne kadar su tüketmesi gerektiği tamamen bireysel bir konudur. Kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarını öğrenebilmemiz için kişinin yaşı, kilosu, hangi meslek grubunda yer aldığı, günlük fiziksel aktivite durumu, spor yapıp yapmadığı, ilaç tüketip tüketmediği, diüretik içecek (çay, kahve, bitki ve meyve çayları…) tüketim miktarı, hamile-emzikli olup olmadığı… gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Yine de ortalama değerlerle konuşacak olursak kilogram başına en az 30-40 ml su içmemiz gerektiğini söyleyebiliriz. Örneğin 60 kilogram bir birey en az 60*(30-40)= 1800-2400 ml su tüketmesi gerekmektedir.
Peki siz yeterli miktarda su içtiğinizi düşünüyor musunuz?
Cevabınız “hayır” ise su tüketiminizi nasıl artırabilirsiniz? Haydi bakalım.
Su Tüketiminizi Artıracak Öneriler
-”Su içmek aklıma gelmiyor.” diyenler:
-Kendinize ait bir su şişeniz olsun. Bu, gün içerisinde ne kadar su içtiğinizi ölçebilmek için en güzel yöntemlerden biridir.
-Suyunuzu her daim görebileceğiniz yerde bulundurun. Suyunuzu sürekli görmeniz size su içmeyi hatırlatacaktır.
-”Suyun tadını sevmiyorum.” diyenler:

  • Size uygun ph değerli suyu keşfedin. Farklı marka doğal içme sularını deneyin. Göreceksiniz ki bazılarınızı ph seviyesi nötre yakın suları ( pH değeri yaklaşık 7) tercih ederken bazılarınız ise alkali suları (pH değeri 7 üzeri) tercih edecektir. Alkali suyun diğer pH seviyesindeki sulara göre daha sağlıklı olduğuna dair yapılmış çalışmalar var fakat önemli olan yeterli miktarda su tüketmeniz. Bu nedenle hangi suyun tadını daha çok seviyor ve hangi suyu daha çok tüketebiliyorsanız o suyu tercih edebilirsiniz.
  • Suyunuzu tatlandırabilirsiniz
    Suyunuzun içine çilek, kiraz, ananas, elma, portakal, limon, maydanoz, zencefil, tarçın gibi besinleri ekleyerek suyunuzu hem vitamin-mineral açısından zenginleştirebilir hem de suyunuzun tadını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz
    (Suyunuzun içine bir şeyler eklediğinizde su mucizevi besin olmuyor. Suyunuzu böyle içince zayıflatıyormuş algısına kapılıp mucize beklemeyin. Zira hiçbir besin doğrudan zayıflatma etkisine sahip değildir. )
    -Güne bir bardak su içerek başlamak, bedeninize günaydın demenin en güzel yoludur.
    -İçtiğiniz her bir bardak/kupa çay ,kahve,… için 1 su bardağı su içmek size çay, kahve ile vücudunuzdan atılacak su kaybını önlemeye yardımcı olacaktır.
    -Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ilacınızı çay, meyve suyu,… gibi içeceklerle değil sadece oda sıcaklığında bir su ile içmeniz aldığınız ilacın vücudunuzda daha çabuk çözünmesine ve etkisini daha hızlı göstermesine yardımcı olacaktır.
    -Spor yaptığınız günlerde su tüketiminizi 1000 ml’ ye kadar artırmak spor esnasında ter ile kaybettiğiniz suyu yerine koymanıza yardımcı olacaktır.
    -İdrar renginizi kontrol edin. Susuzluğunuzun belirtilerinden bir tanesi de idrar renginin koyulaşmasıdır. Sağlıklı bir bireyin idrar renginin normalde açık saman sarısı olması gerekir. Bu nedenle idrar renginizin koyulaştığını fark ettiğinizde su tüketiminizi artırmanız gerekmektedir.
    -Susamak, susuzluğunuzun en son belirtilerindendir. Bu nedenle su içmek için susamayı beklemeden su tüketmeniz susuzluk yaşamanızı önleyecektir.
    Unutmayın her şeyin olduğu gibi su tüketiminin de aşırı fazlası zarardır. Fazla su tüketimi hiponatremi, böbrek fonksiyonlarında yavaşlama ve su zehirlenmesine yol açabilir.
    Su verenleriniz çok olsun…

Diyetisyen Şükriye ERAL
İletişim Bilgileri
Tel: 0553 463 09 63
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments