Perşembe, Aralık 5, 2024
Ana SayfaKöşe YazılarıDiyetisyen Şükriye ERALPazartesi Başladığım Diyet Çarşamba Bitiyor

Pazartesi Başladığım Diyet Çarşamba Bitiyor

Bu cümledeki ilk yanlış “diyet” kelimesi. “Diyet”, yıllardır herkesin üzerine konuştuğu, sağlıklı-sağlıksız birçok çeşidinin medya ve sosyal medyada dillerden düşmediği bir konu.

Bu cümledeki ilk yanlış “diyet” kelimesi.
“Diyet”, yıllardır herkesin üzerine konuştuğu, sağlıklı-sağlıksız birçok çeşidinin medya ve sosyal medyada dillerden düşmediği bir konu.
Genelde bir destek almadan ilerleyen kişilerden bu süreçte “bu pazartesi başlıyorum.” cümlesini duymuşsunuzdur.Evet, o pazartesi diyete başlanır;akşama doğru biraz ipin ucu kaçırılır salı günü kısmen devam edilir ve çarşamba günü çoktan eski düzene dönülmüştür ve hatta normalden çok daha fazla kalorili beslenilmiştir. Peki neden böyle oluyor? Pazartesi başlanan diyetler neden kısa sürüyor? Aslında bununla ilgili yapılmış çalışmalar var gerçekten de pazartesi başlanan diyetlerin diğer günlere oranla daha kısa sürdüğü gözlemlenmiş. Şimdi ilk soruya dönelim: Peki neden böyle oluyor? Çünkü “diyet” kelimesi köklü bir değişiklik, bir milat gibi algısı yaratıyor. Doğru olan şey ise beslenme alışkanlıklarınızda (yanlış giden bir şeyler varsa) değişiklikler yapmak ve varsa hastalıklarınıza göre “Tıbbi beslenme tedavisi” uygulamak olacaktır.

Beslenme ve psikoloji bir bütün halinde incelenmelidir.
Diyet psikolojisine giren bireyler genellikle kendini doğrudan kısıtlanmış hisseder ancak bu algı“sağlığım için bir adım atıyorum”, “daha sağlıklı beslenmeyi tercih ediyorum” diyenler ve kulaktan dolma bilgilerle bilimsel alt yapısı olmayan ve aslında normal beslenme tarzlarına hiç de uymayan diyetler yerine “Sürdürülebilir Beslenme” yi tercih edenlerde daha farklı oluyor haliyle.

Size hiç uymayan bir programa uymaya veya daha önce adını hiç duymadığınız besinlere ihtiyacınız yok.Bir hastalığa sahipseniz tabii ki beslenme tedavinizde eklemeler veya kısıtlamalar yapılmalı fakat eğer sağlıklı bir bireyseniz her gün yediğiniz sağlıklı besinlerle, bu süreci yönetmek mümkün.Örneğin hayatı boyunca kahvaltıda zeytin,peynir, domates yemiş birisinin kahvaltısını sürekli avokado ve kahvaltılık gevrekler ile yapması ne kadar uzun sürer ve ne kadar sürdürülebilir olabilir ki?Hayatta olduğu gibi beslenmede de en önemli şey “denge”. Bu nedenle sağlıklı beslenmek tek başına yetmiyor.
Doğru olan “Sağlıklı ve Dengeli Beslenme”yi günlük hayatınıza adapte edebilmekte.

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli adımlarından bir tanesi porsiyon kontrolü, bu nedenle porsiyonlarınızı küçülterek başlayabilirsiniz. Her gün kullandığınız çukur yemek tabakları yerine daha küçük ebatta düz bir tabak tercih edebilirsiniz.Sofradan değil, tabaktan beslenmeye özen göstermeli, yemekten önce yiyeceğiniz besinleri yiyeceğiniz kadar tabağınıza almalısınız. Tabağınıza 4 besin grubundan da (süt ve süt ürünleri grubu, et grubu, tahıl grubu ve meyve-sebze grubu) almaya özen göstermelisiniz. Bu dengeyi ayarlamanın en kolay yolu ise şöyle: tabağınızı gözünüzde 4 eşit parçaya bölün Tabağınızın yarısını sebze ve meyvelerle doldurun. Tabağınızın ¼’ünü tam tahıllarla ve geri kalan ¼’ünü ise protein içerikli besinlerle (süt grubu ve et grubu) doldurun. Bu örnekten de anlaşıldığı gibi aslında sağlıklı ve dengeli beslenmek sanıldığı kadar zor değil. Aşırı kısıtlı, düşük kalorili beslenmeniz ve metabolizmanızı yavaşlatmanız sizden sadece fazla kilolarınızı götürmeyecek beraberinde sağlığınızdan da birçok şeyi götürecektir.
Bu nedenle size en uygun beslenme şeklini en sürdürülebilir hale getirmek en güzeli.

Diyetisyen Şükriye ERAL
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments