Pazar, Kasım 24, 2024
Ana SayfaKöşe YazılarıDiyetisyen Şükriye ERALBağışıklık Deposu “ŞALGAM”

Bağışıklık Deposu “ŞALGAM”

Bağışıklığı güçlendirmenin bir hayli önemli olduğu şu dönemde güçlü bir antioksidan ve bağışıklık güçlendirici bir içecek olan “şalgam suyu” nu gelin birlikte inceleyelim.


Şalgam suyu, geleneksel fermente bir içecektir.
Özellikle Adana-Çukurova bölgesine özgü bir içecek olup tüm Türkiye’ye yayılım göstermiş ve zamanla besin endüstrisinde de üretimi devam etmiştir. Geleneksel üretiminde buğday unu, şalgam, ekşi maya, siyah havuç, su ve tuz kullanılmaktadır.
Gelelim faydalarına:
-Şalgam, güçlü bir antioksidan olup vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır.
-İdrar söktürücü özelliğinin yanı sıra böbrek kumu ve böbrek taşının düşürülmesinde de etkilidir.
-Ergenlik sivilceleri ve egzama tedavisine yardımcı olmaktadır fakat bu etkisinden söz edebilmek için acısız tüketilmesi gerekir.
-Göğsü yumuşatır, akciğer ve bronşları temizlemeye yardımcı olur. Olası akciğer hastalıklarının önlenmesinde etkili olmaktadır.
-Sindirimi kolaylaştırıcı, ferahlatıcı, sindirim sisteminin pH’ ını düzenleyicidir.
-Üretimindeki laktik asit fermentasyonu sayesinde vücudun bazı minerallerden daha fazla yararlanmasını sağlamaktadır ve sindirimi kolaylaştırmaktadır.
-Vücutta hastalık yapıcı mikroorganizmaların gelişimini engeller.
-Üretiminde kullanılan siyah havuçta bulunan β-karoten sayesinde A vitaminince zengin, kalp ve damar hastalıkları, katarakt ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkisi de yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
-Çoğu fermente üründe olduğu gibi; iştah açıcı özelliği vardır.
-İçeriğindeki şalgam ve buğday unundan dolayı B grubu vitaminleri bakımından zengindir. Bu nedenle sinirleri yatıştırır, mide ve karaciğer fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler.
-Aynı zamanda kalsiyum, potasyum ve demir içerdiğinden dolayı kemik ve diş sağlığı açısından da faydalıdır.
-Kalorisi oldukça düşük bir içecek olduğundan zayıflama diyetlerinde de rahatlıkla tüketilebilir.
Kimler Tüketmemeli?
-Küçük Çocuklar,
-Hamile veya emzirme dönemindeki kadınlar,
-Hipertansiyon hastaları
-Gastrit, reflü, ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları olanlar tüketmemelidir.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments