Ramazan Ayının Olmazsa Olmazı Hurma

Hurma her ay tüketilebildiği gibi özellikle Ramazan ayıyla sembolikleşen ve Ramazan ayında sofraların baş tacı olarak tüketilen bir meyvedir. Bu hafta hurmanın faydalarına ve neden ramazan ayında daha fazla tercih edildiğine gelin birlikte bakalım.

0
169

Hurmanın Faydaları
Hurma, besin içeriği en zengin meyvelerden bir tanesidir. Birçok vitamin (A vitamini, B vitaminleri, C vitamini,…) ve mineral (kalsiyum, potasyum ,demir, magnezyum,…) içermesinin yanı sıra, aynı zamanda karbonhidrat, protein ve yağ kaynağı ve aynı zamanda yüksek lif içeriğine sahiptir.

Mide ve bağırsak sağlığını korur
Yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı daha uzun süre tokluk hissi verir. Hızlı acıkmayı önler. Böylece kilo kontrolüne yardımcı olur. İçerisindeki pektin sayesinde doygunluk süresini uzatır, sindirim sistemini korur ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur
İçerdiği potasyum sayesinde kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.
Yani hem tansiyonu hem de kalp ritmini düzenlemeye yardımcıdır, iyi kolesterolün yükselmesini sağlarken kötü kolesterolü düşmesine yardımcı olur ve olası damar tıkanıklarını engeller.
Kansızlığı önlemeye yardımcı olur
Demir içeriğinin zengin olmasından dolayı, düzenli olarak tüketildiğinde hemoglobin sentezini artırıcı etkisinden dolayı kansızlığın tedavisinde olumlu etkiler yarattığı çalışmalarla gözlemlenmiştir.
Antioksidan içeriği yüksektir
Antioksidan içeriğinin yüksek olması vücutta birçok hastalığa sebep olabilecek oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur. Böylece kanserden korumaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda antioksidan içeriği sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olur ve canlı parlak bir görünüm sağlayarak anti-aging (yaşlanma karşıtı) etki yaratmaya da yardımcı olabilir.
Hafızayı güçlendirir
Yapılan araştırmalara göre, hurmanın içerisindeki beta-karoten hafızayı güçlendiriyor. Yapılan bazı araştırmalarda ise Beta-karoten’in uzun süreli kullanımı insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratabiliyor. Zeka gelişimine katkı sağlarken hafıza kaybının da önlenmesinde fayda sağlayabileceği tespit edilmiştir.

Kemik sağlığı için faydalıdır
Hurmanın içerisinde bulunan kalsiyum ve fosfor mineralleri sayesinde kemiklerin yapısında önemli rol oynar. Kemik erimesi ya da oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı vücudu korumaya destek sağlamaktadır.

Depresyonu önlemeye yardımcı olur
İçeriğinde ki B6 vitamini ve magnezyum minerali sayesinde sinir sistemi daha güçlü bir hal alır ve böylelikle depresyon gibi stres kökenli hastalıkların önlenmesinde yardımcı rol oynar.

Neden Ramazan Ayı’nda daha çok tercih ediliyor?
Lif içeriği yüksek olmasından dolayı uzun süre tokluk hissetmek için sahurda, Yine lifli yapısından dolayı kan şekerini yavaş yükseltme eğiliminde olup aynı zamanda uzun süren açlıktan sonra kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğu için iftarda oruç açarken, iftardan sonraki ara öğünlerde meyve ihtiyacını karşılamak için tercih edilebilecek oldukça güzel bir meyvedir

Geçen hafta “Ramazan Ayı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?” başlıklı yazımda özelikle iftardan sahura kadar mutlaka 1-2 küçük ara öğün yapılmasının uzun süreli açık ve susuzlukta faydalı olabileceğine değinmiştim
Şimdi ara öğünlerinizde yapabileceğiniz çok basit ve düşük kalorili bir tarifle yazımı burada haftaya görüşmek üzere sonlandırıyorum.
Fit Hurma Topları
Malzemeler:
5-6 tane hurma
1 yemek kaşığı tahin
1 çay kaşığı portakal veya limon kabuğu rendesi
2-3 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi veya kakao
Yapılışı:
Hurmaları yumuşaması için 10 dk kadar ılık suda bekletiyoruz.Üzerine tahin ve portakal veya limon kabuğu rendesini de ekleyip homojen kıvama gelene kadar robottan geçiriyoruz.Elimizle yuvarlayarak şekil veriyoruz ve süslemek için Hindistan cevizi rendesi veya kakaoya batırıyoruz.
Ara öğünlerinizde bitki çaylarınız veya kahvenizin yanında 2-3 tane yiyebilirsiniz.

Diyetisyen Şükriye ERAL
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com