Propolis, bal arıları tarafından çiçek ve tomurcuklardan toplanan çeşitli miktarlarda balmumu ve reçine karışımı içeren ve kovan içerisinde birçok amaç için kullanılan doğal bir arı ürünüdür.
Propolisin çok eski yıllardan beri geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı ve antimikrobiyal, antioksidan, antitümör, antienflamatuar, antiülser gibi biyolojik aktivitelere sahip olduğu birçok bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmış.
Propolis, , antibakteriyal ve antioksidan etkisinden dolayı ilaç, kozmetik, gıda sanayii ile apiterapi merkezlerinde de çok yönlü olarak kullanılan bir maddedir.
Bal arılarının yeryüzünde yüzyıllardır var oluşu ve önemi, onların ürettiği bal, balmumu, arı zehri, propolis, polen ve arı sütü gibi spesifik ürünlerin kimyasal yapısı, faydalı biyolojik özellikleri, bu ürünlerin pek çok alanda uygulanabilirliği ve günümüzde de hala tıp alanında alternatif ürün olarak kullanılmasını sağlamaktadır.
Propolisin yapısı ve içeriği arıların ulaşabildiği bitki çeşitliliğine göre değişiklik gösterir. Propolis koku ve renk bakımından farklılık gösterir ve Propolis, sağlık için alınması gereken 22 besini bünyesinde taşımasından dolayı “mükemmel doğal ilaç” olarak da adlandırılmaktadır.
Ayrıca propolis, Magnezyum, Kalsiyum, Potasyum, Bakır, Sodyum, Çinko, Demir,… gibi elementlerle B1, B2, B6, C ve E vitaminleri de içermektedir.
Bilinen Faydaları
-Kanserli hücrelerin gelişimini ve kanserli hücre oluşumunu engelllediği düşünülmektedir.
-Krem formunda kullanıldığında yaraların iyileşmesinde rol oynadığı bilinmektedir.
-Virüslere karşı etkin koruma sağlar.
-Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur ve virüslere karşı koruma sağlar.
-Yapılan araştırmalarda diş macununa eklenerek kullanılan propolisin, ağızda bakteri oluşumunu azalttığı, diş etlerinde var olan bazı rahatsızlıkları iyileştirmeye yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.
- Propolisin, ülseratif kolit, ülser, mide ve bağırsak kanserlerinin yanı sıra diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruma sağladığı ve bu hastalıkların tedavisine de yardımcı olduğu yönünde sınırlı çalışmalar bulunur.
Kimler Dikkatli Tüketmeli
Her şey de olduğu gibi propolisin de yanlış koşullarda ve yanlış miktarlarda tüketimi fayda yerine zarara neden olabilir. Bu nedenle kronik hastalıkları olanların, , hamile kadınların tüketmeden önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerekmektedir.
-Propolisin içeriğinde yer alan doğal bileşenlerden bazıları kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu yüzden planlanan bir operasyon öncesinde propolis ve diğer doğal, bitkisel ürün ya da ilaçların tüketimi bırakılmalıdır.
-1 yaşından küçük çocukların bal, propolis gibi diğer arı ürünlerini tüketmemeleri gerekmektedir.
-Bala alerjisi olan kişilerin propolis tüketmemesi önerilir.
-Astım gibi solunum ile ilgili rahatsızlığı olanların, propolis kullanımından önce mutlakahekimlerine danışmaları gerekir
-Propolis de dahil olmak üzere hiçbir doğal ya da bitkisel ürün, yüksek miktarda tüketilmemelidir.
-Propolis alkol ile birlikte kullanılmamalıdır.
-Propolisin uzun süre ile kullanımı alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Haftaya başka bir konuyla görüşmek üzere
Sağlıklı günler diliyorum…
Diyetisyen Şükriye ERAL
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com
Sevgili dostlar Form Life Kitchen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Yemekleri Hizmeti çok yakında hizmete başlayacaktır.
Sizler de sayfamızı beğenip paylaşırsanız çok sevinirim.
Destekleriniz için şimdiden teşekkürler.
Randevular alınmaya başlamıştır.
İletişim: 0 553 463 0 963
0 222 230 3 606
Adres: Alanönü Mah. Petek Sok. Köker Plaza No:1 Kat:2 Daire:6
Odunpazarı/ Eskişehir