Artan hastalıklar, yayılan virüsler, zayıflayan bağışık sistemleri ,… daha nice çağımızın sağlık problemleri bizleri alternatif besin aramaya yönlendiriyor. Fitoterapi biliminin her geçen gün beslenmeyle ilişkisi de konuşulmaya devam ediyor.
Bugün bitkisel bir besin olan “keçiboynuzu”ndan bahsetmek istiyorum.
Halk arasında “harnup” olarak da bilinen “keçiboynuzu” aslında baklagiller familyasından bir bitki.
Tarihi çok eskilere dayanan bu bitkiyi önemli kılan özelliklerinden biri de tüccarların elmasları ölçmek için keçiboynuzu çekirdeklerinden yararlanılmasıdır.
Yani günümüzde “karat” dediğimiz elmas ölçü birimi keçiboynuzu ile ilgilidir.
Keçiboynuzu çekirdeği, doğada ağırlığı değişmeyen tohumlardan bir tanesidir. Bu nedenle Araplar, Selçuklular, Osmanlılar döneminde ağırlık öcüsü olarak kullanılmıştır.
Onaltı tane keçiboynuzu çekirdeğine “1 dirhem” denmiştir. “1 dirhem” yaklaşık 3 gram ağırlığa denk gelmektedir. .
Satıcı iki dirhemlik (32 çekirdek) bir şey satarken inisiyatif kullanıp 1 çekirdek fazla tartarsa bu, malı alan kişinin itibarını gösterirmiş. Olağandan fazla giyinen, süslenen vb. kişilere “iki dirhem bir çekirdek denmesi de bundan kaynaklanmaktadır.”
Günümüzde ise keçiboynuzundan, gıda endüstrisinden, ilaç endüstrisine kimya endüstrisinden tekstil endüstrisine kadar birçok endüstri dalında yararlanılmaktadır.
Meyvelerinden pekmez, tatlı tariflerde rafine şeker yerine tatlandırıcı olarak kullanılan keçiboynuzu özü elde edilir
Keçiboynuzu; kalsiyum, demir, sodyum, protein, fosfor, çinko, magnezyum, mineralleri açısından ve A, B1, B2, B3, C ve D vitaminleri açısından zengindir. Kolesterol, glüten ve kafein içermez.
Gelelim faydalarına;
-Öksürük, astım, nefes darlığı gibi solunum sitemi problemlerine iyi geldiği bilinmektedir.
-Akciğer hastalıklarına karşı akciğerleri korumada yardımcı olur. Özellikle uzun süre sigara kullanan kişilerin akciğerlerini koruma açısından keçiboynuzu tüketmeleri faydalı olabilmektedir.
-Bol antioksidan içerir.
-Kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur.
-Kalp-damar hastalıklarında olumlu etkiler yarattığı bilinmektedir.
-Kalsiyum içeriğinin yüksek olmasından dolayı kemik-eklem sağlığı açısından oldukça önemlidir.
-Afrodizyak etkisinin olduğu bilinmekte ve testesteron seviyesinin artırılmasına yardımcı olmaktadır.
-Lifli yapısından dolayı uzun süre tok tutucu etki göstermektedir.
-Sinir sistemi koruyucu ve özellikle çocukların zeka gelişimine yardımcı etkisi vardır.
Haftaya başka bir konuyla görüşmek üzere
Sağlıklı günler dilerim.
Diyetisyen Şükriye ERAL
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com
Sevgili dostlar Form Life Kitchen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Yemekleri Hizmeti çok yakında hizmete başlayacaktır.
Sizler de sayfamızı beğenip paylaşırsanız çok sevinirim.
Destekleriniz için şimdiden teşekkürler.
Randevular alınmaya başlamıştır.
İletişim: 0 553 463 0 963
0 222 230 3 606
Adres: Alanönü Mah. Petek Sok. Köker Plaza No:1 Kat:2 Daire:6
Odunpazarı/ Eskişehir