Şükrü TÜRKMEN’in Emirdağ ile ilgili altıncı kitabı yayımlandı.

AŞİRETLERİN ANADOLU’DA İSKÂNI EMİRDAĞ ÖRNEĞİ kitabı MEB Emekli başmüfettişi eğitimci, araştırmacı, yazar, şair, Şükrü TÜRKMEN’in otuz ikinci kitabı.

0
429

AŞİRETLERİN ANADOLU’DA İSKÂNI EMİRDAĞ ÖRNEĞİ kitabı MEB Emekli başmüfettişi eğitimci, araştırmacı, yazar, şair, Şükrü TÜRKMEN’in otuz ikinci kitabı.
342 sayfalık kitap 1. İskân 2. Oymak, Aşiret, Cemaatler 3. Emirdağ ve Emirdağ Civarında Yerleşen Aşiretler; 4. Balkan Türkleri (Muhacirler) olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Edebiyatçı ressam Adnan Durmaz’ın kapak düzenlemesini yaptığı kitap; sözlük, kaynakça, ekler ve dizin bölümleri kitap belgelerle destekleniyor. Kitapta Emirdağ bölgesinde oymak, aşiret ve cemaatlerden hangilerinin hangi köye ya da ilçe merkezinde yerleştiği belgeleriyle açıklanıyor.

“Amacım, millî kültür ve tarihimiz yanında memleketim Emirdağ tarihine de bir hizmette bulunmak, imkânlarım ölçüsünde bilgi kirliliğini önlemek ve bu konudaki boşluğu kısmen doldurabilmektir.”
İlçe merkezi ve köylerin 1831, 1841, 1845 yıllarındaki nüfus durumları; mevcut vakıfları ile madalyalı gazileri ve şehitleri belirtiliyor. TÜRKMEN, kitabının ön sözünde “Amacım, millî kültür ve tarihimiz yanında memleketim Emirdağ tarihine de bir hizmette bulunmak, imkânlarım ölçüsünde bilgi kirliliğini önlemek ve bu konudaki boşluğu kısmen doldurabilmektir.” dedi. Kitabın alanındaki özgünlüğü dikkat çekiyor. Kitapta Emirdağlılar, kendileri ile ilgili ‘aşiret, oymak, boy, cemaat’ bilgilerinin cevabını buluyor.
Kitap, ilçenin ve köylerinin ne zaman, kimlerle, nasıl kurulduğunu tarihi belgelerle açıklıyor. Kitapta ilçe merkezi ve köylerin 1831, 1841, 1845 yıllarındaki nüfus durumları; mevcut vakıfları ile madalyalı gazileri ve şehitleri ayrı ayrı belirtiliyor.