Perşembe, Kasım 21, 2024

“AHLAT” MI O DA NE ?

Bu haftaki konumuz doğanın bize sunduğu fakat bizim beslenmemizde çok fazla yer vermediğimiz, çok fazla bilinmeyen mucizevi meyvelerden bir tanesi “Ahlat”

“Ahlat” yada başka bir deyişle “yaban armudu”, “çakal armudu” veya “çördük”, … Anadolu’nun hemen her yerinde yetişebilen bir ağaç meyvesidir.
Çiğ meyve halinde yenilebildiği gibi aynı zamanda konserve, turşu, meyve suyu haline getirilip de yenilebilen/içilebilen bir meyvedir.

2-3 cm çapında kısmen hünnapa benzeyen fakat daha yuvarlak şekilli bir meyve. Tadı armuta çok benziyor fakat küçük ve çekirdekli olduğu için yemesi armuta göre biraz daha zahmetli
Şimdi gelelim faydalarına…
Öncelikle ahlatın, faydalı birçok biyoaktif bileşene sahip olduğu, bol antioksidan içerikli ve aynı zamanda antimikrobiyal özellikte bir meyve olduğu çalışmalarca kanıtlanmış.
Lif oranı yüksektir
Lif oranı yüksek olduğundan bağırsak ve sindirim sistemi için oldukça önemli bir meyvedir. Sindirim ve bağırsak problemlerine iyi gelmekle birlikte lifli yapısından dolayı uzun süre tok tutucu özelliği de vardır. Bu sayede güzel bir ara öğün alternatifi olarak tüketilebilir ve fazla kalori alımının önüne geçilebilir.
-Güçlü bir antioksidandır
Vücudumuzda çeşitli dış faktörler tarafından oksitlenme, stres oluşumu yaşanmaktadır. Hava kirliliği, stresli hayat, yediğimiz sağlıksız yiyecekler, aşırı çay ve kahve tüketimi, kimyasal maddeler,… günlük hayatımızda biz farkında olmadan vücudumuzda oksitlenmeye neden olur. Bu nedenle antioksidan besinlerin tüketimi sağlığımız için oldukça önemlidir. Ahlat da bu besinlerden bir tanesidir.
-Antimikrobiyal etkisi vardır
Yapılan çalışmalarda özellikle sindirim sitemindeki bakterileri öldürdüğüne dair sonuçlara varılmıştır. Aynı zamanda yararlı bakteriler dediğimiz probiyotiklerin artışında da olumlu etkileri gözlemlenmiş. Yani her ne kadar kesin bir dille prebiyotiktir diyemesek de bazı çalışmalarda ahlatın prebiyotik etkisi yarattığı sonucuna varmak mümkün.
Kansere karşı koruyucudur
Antioksidan ve antikanserojen bileşenlerinden dolayı vücutta çeşitli kanser hücrelerinin yayılımının önlenmesine iyi geldiği bilinmektedir. Başlıca meme, rektum, prostat ve akciğerler de dahil olmak üzere birçok kanser türünde iyi geldiği düşünülmektedir.
Kalp sağlığı koruyucudur
Ahlat, güzel bir potasyum kaynağıdır. Potasyum kardiyovasküler hastalıklarda kan basıncını düşürmede oldukça etkilidir. Bu nedenle kan akışını kolaylaştıran ve vücutta oksijenlenmeyi artırmada faydalı bir meyvedir, denilebilir.
Doku onarımını sağlar
Geçmişten günümüze yanık tedavisinde, küçük kesiklerde ve orta yaralanmalarda kullanıldığı bilinen ahlat, iyi bir doku onarıcı görevi görür.
Kemik sağlığı için faydalıdır.
Ahlat, iyi miktarda magnezyum, fosfor, manganez, bakır ve kalsiyum içeren bir meyvedir. Düzenli tüketiminde yaşa bağlı osteoporoz riskini azaltacağı bilinmektedir.

Faydalarını sıraladığım bu meyveye beslenmemizde yer vermekte fayda var. Bilmeyenlere tanıtabilmış bilenlerin de ,faydalarına dair, farkındalıklarını artırabilmişsem ne mutlu bana.

Haftaya başka bir konuyla görüşmek üzere
Sağlıklı günler diliyorum.
Dyt. Şükriye Eral

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments