Cumartesi, Aralık 21, 2024
Ana SayfaKöşe YazılarıNuretin DİKERHerkes Ev-İş Yerinin Önünü Temizlese!

Herkes Ev-İş Yerinin Önünü Temizlese!

5 Haziran çevre haftası etkinlikleri hazırlanan çeşitli etkinliklerle her yıla nazaran bu sene daha dolu bir programla gerçekleştirildi.
Kaymakamlık, Emirdağ Belediyesi, Sağlık Grup Başkanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Hollanda’dan gelen konuklar ve Emirdağ halkının katılımı ile neşeli, etkinlikler ve ikramlarla dolu geçen programın öğleden sonraki etkinliği hepimizin her zaman yapması gerektiği fakat temsili de olsa bir günlük azınlığın topladığı,çoğunluğun baktığı çevre temizliği yapıldı.
Aslında 13.03.205 tarih ve 5326 numaralı KABAHATLER KANUNU’ nun “ÇEVREYİ KİRLETME” maddelerinde CEZALAR net bir şekilde ifade edilmiştir.
 Madde 41 – (1) Evsel atık ve artıkları, bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, yirmi Türk Lirası idari para cezası verilir. Bireysel atık ve artıkların atılması halinde de bu fıkra hükmü uygulanır.
    (2) Fiilin yemek pişirme ve servis yerlerinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye, beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
    (3) Hayvan kesimine tahsis edilen yerler dışında hayvan kesen veya kesilen hayvan atıklarını sokağa veya kamuya ait sair bir alana bırakan kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir.
    (4) İnşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, yüz Türk Lirasından üçbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi halinde bu tüzel kişi hakkında verilecek idari para cezasının üst sınırı beşbin Türk Lirasıdır. Bu atık ve artıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da ayrıca kişiden tahsil edilir.
    (5) Kullanılamaz hale gelen veya ihtiyaç fazlası ev eşyasını bunların toplanmasına ilişkin olarak belirlenen günün dışında sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu eşyanın toplanması hususunda belediye tarafından belirli aralıklarla yılda üç günden az olmamak üzere belirlenen günler önceden uygun araçlarla ilan olunur.
    (6) Kullanılamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarını ya da bunların mütemmim cüzlerini sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye ikiyüzelli Türk Lirası idari para cezası verilir. Bunların kaldırılmasına ilişkin masraf da kişiden ayrıca tahsil edilir.
    (7) Bu kabahatler dolayısıyla idari para cezasına belediye zabıta görevlileri karar verir.
    (8) Bu kabahatler dolayısıyla meydana gelen kirliliğin kişi tarafından derhal giderilmesi halinde idari para cezasına karar verilmeyebilir.
    (9) Bu madde hükümleri, belediye sınırları içinde uygulanır.
    (10) Özel kanunlardaki hükümler saklıdır.” Denilmektedir.
Kanundan önce hepimizin sağlığı için çevreyi kirletmemeli, kirletenleri uyarmalıyız. Gerekiyorsa ilgili görevlilerce cezai işlem uygulanmalıdır. Kanun çıkarılıp cezai işlem uygulanmadığı sürece çoğunluk çevreyi kirletmeye uğraşacak, azınlık ilçemizde olduğu gibi temiz çevre için çabalayacaktır.
Çoğunluk batırıp, azınlık temizledikçe, batıranlara kanunla belirlenen cezai işlem yapılmadığı sürece tozdan, çöpten kurtulmak çok zor.
Çoğu Çöp Atar Azı Toplar, Şehir Ondan Batar…
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments