Her yıl 1 Nisanda kişilerin birbirlerine masumane yaptıkları şakalar. Görünüşde eğlenceli, masumane olan bu şakalar yıllardır 1 Nisanda yapılır. Tabi ki bende bilmiyordum bu 1 Nisan şakaları nereden kaynaklandı, neden 1 Nisanda şakalar yapılır. Merak ettim araştırdım. Bakın tüm insanlığın kutladığı, ya da neden yapıldığını bilmeden neşe ve kahkahalarla geçirdiğimiz 1 Nisan da ne olmuş ve neden 1 Nisan şakası adını almış.
” 15 yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatır. Uzun süre kuşatılan kale, mevsiminde kış olması nedeniyle hala Müslümanlar tarafından korunmaktadır. Bu durumun zorlaştığını gören haçlı ordusu komutanı kendince değişik taktikler düşünür.31 Mart gecesi kendince en geçerli ve mantıklı olduğunu düşündüğü bir taktik geliştirir. kalenin önüne gelerek bir eline Kur’anı Kerimi alır, diğer eline İncil’i alır ve seslenir Endülüs Müslümanlarına“Elimde bulunan şu iki kitaba yemin ederim ki, eğer teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım” der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtulması karşılığında kaleyi teslim eder Müslümanlar.
Ertesi sabah yani 1 Nisan günü, haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi emrini verir. Bunun üzerine Müslümanlar “yemin etmiştiniz, söz vermiştiniz” dediklerinde ise komutan,“Benim sözüm dün akşam içindi, bu gün için size verilmiş bir sözüm yok” der. Müslümanlar o gün şehit edilir.
İşte o günden beri 1 Nisan “Hile günü” olarak kutlanır ve kabul edilir.
İşte o gün bugündür 1 Nisan Hristiyanlar arasında Hile Günü olarak kutlanmaktadır.
Maalesef halkımız arasında da yaygınlaşmış, yüzlerce, binlerce Müslümanın katliam günü olan 1 Nisan lar, bir şaka günü olarak kutlanmaktadır.
Bu kaynak ne kadar doğru bilemiyorum. Ama yine de kutlanan bir günün tarihçesini, gerekçesini, hangi amaç için yapıldığını bilmeden ve öğrenmeden kutlamak doğru değil diyorum.
Kutlanan bir şey insanlık için bir zafer, bir iyilik sembolü olmalı. Kutlanan şeyin, kutlamaya başlamasında ve devamında insanlığa bir reform, bir yenilik ve bir fayda sağlaması gerekmez mi?
Şimdi ben 1 Nisan ile ilgili yukarıdaki “hile kutlaması” sözünü duyduktan sonra, bu günün aslında kutlanacak bir gün olmadığını anladım. Ve önceden, masumane yaptığımız kutlamalar için üzüldüm.
Hoş çakalın; En güzel günler hepimizin olsun.