Kinoa İle Mi Büyüdük ?


Kinoa, chia, avokado, ejder meyvesi derken özümüzdeki değerlere yeterince değer vermiyoruz maalesef . Bu besinleri kötülemek için söylemiyorum. Hatta ben de chialı pudingi, kinoalı salataları, avokadoyu severek tüketiyorum. Kinoa besin değeri oldukça güzel bir besin , chia güzel bir yağlı tohum, .avokado çok iyi bir meyve ve kaliteli bir yağ kaynağı aynı zamanda ancak toprak bize ihtiyacımız olanı sunuyor aslında. Yıllardır soframızı rengarenk yapan meyve ve sebzelerimiz, doğanın bire bin verdiği buğdayımız var mesela .
Neler yapmamış ki buğdaydan atalarımız, yarma yapmış; bir az daha öğütmüş bulgur yapmış, biraz daha öğütmüş düğür yapmış, biraz daha öğütmüş köftelik bulgur yapmış değirmene yollamış un yapmış, undan ekmek yapmış…
Şimdi günümüzde oldukça popüler olan ve özellikle buğdayla karşılaştırılan kinoa’nın besin değerlerine bakalım.
1su bardağı pişmiş kinoa, ortalama 220 kcal, 39.41 g karbonhidrat, 8.14 g protein , 3.55 g yağ , 5.18 g lif içeriyor. Yıllardır tükettiğimiz bulgura baktığımızda ise 1su bardağı pişmiş bulgur, 120 kcal, 26,38 g karbonhidrat, 4.37 g protein, 0.34 g yağ, 6.39 g lif içeriyor. Bu değerlerden anlıyoruz ki kinoa oldukça besin değerleri yüksek bir besin maddesi, bulgura göre biraz daha yüksek kalorili fakat besin değerleri bir miktar daha zengin diyebiliriz. Ayrıca glüten içermemesinden dolayı glüten intoleransı olanlar, glütensiz beslenenler ve çölyak hastaları tarafından da tercih edilebilir. Bu yönüyle bulgura bir alternatif olabilir fakat sağlıklı bireylerin tüketmesi çok da elzem mi tartışılır.

Yani görülen o ki aslında iki besin arasında çok anlamlı bir fark yok. Kalori miktarlarını eşitlemek adına bulgurdan 2 porsiyon yediğinizde kinoa ile hemen hemen aynı besin değerlerini almış oluyorsunuz

Günümüzde besin ve besin endüstrisinde reklam sektörü oldukça gelişmiş. İnsanoğluna “çok sağlıklı” diye aktarılan adını yeni duymaya başladığımız birçok besin maddesi bazen fazla abartılabiliyor, bazen yıllardır kullandığımız alternatifleri unutturmaya çalışılıyor bazense reklamlarla oldukça zararlı olan besinler çok sağlıklıymış algısı yaratılarak doğrudan sağlığımızla oynuyor.

Ben kültürümüzü ve doğallığımızı koruma taraftarıyım. Evimde hem kinoaya hem Emirdağ düğürüne yer veriyorum. En güzeli de bu ya hem yenilikleri takip edip hem özümüze sahip olmak.

Diyetisyen Şükriye ERAL
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com