Yoğun iş tempoları, koşuşturmacalar, günlük hayatta stresle başa çıkma, sigara dumanı, hava kirliliği, kötü beslenme,…bu faktörler biz farkında olmadan vücudumuzda oksitlenmeye neden oluyor. Vücutta artan oksitlenme sonucu da çeşitli hastalıklara yakalanma riski artıyor. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan oksitlenme otoimmün hastalıklardan kansere kadar birçok hastalığa neden olabiliyor.
Toplumumuzda herhangi bir hastalık teşhisi konulduğunda ilk olarak ilaçlara sarılıyoruz. Tabii ki de hekim kontrolünde verilen tıbbi tedavi gereği tüketilmesi gereken ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı fakat bu ilaçları kullanırken beslenmenin önemini de vurgulamadan geçmemek lazım.
Dünya üzerinde uygulanan yüzlerce diyet modeli var fakat etkisi kanıtlanmış, geçerliliği kabul edilmiş tek bir diyet modeli var ki o da “Akdeniz Diyet Modeli”. Temelde bol sebze ve meyve, kaliteli yağlar, sağlıklı protein seçeneklerinden oluşan bu diyet modelini uygulayınca aslında kısmen antioksidan beslenmenin temellerini atmış oluyoruz.
Antioksidan Beslenme,vücut hücrelerimiz tarafından üretilebildiği gibi beslenme yoluyla da alınan antioksidanlarca zengin beslenme ilkesine dayalıdır. Vücudumuzda bulunan, serbest radikal olarak adlandırılan zararlı maddelerle savaşan antioksidanlar hasar yapıcı molekülleri “temizleyerek” hücre hasarını önlemeye yardımcı olan moleküllerdir.
Antioksidan Yönünden Zengin Besinler
-Başta kırmızı mor renkli olan (ve diğer) sebze ve meyveler (domates, havuç,mandalinakarpuz, pembe greyfurt, kayısı,kavun ve kiraz, böğürten, kırmızı üzüm, kızılcık, çilek, mürdüm eriği ,nar, ahududu, yaban mersini,mango,havuç,mandalina…
-Yeşil yapraklı sebzelerin birçoğu, kırmızı-mor sebzeler (ıspanak, mor lahana, kırmızı pancar,şalgam,taze fasulye, enginar,kuşkonmaz,brokoli,…
-Beyaz Çay, Yeşil çay,…gibi olabildiğince az işlemden geçmiş çay bitkileri
-Bitter çikolata (çikolata sevenler için harika bir alternatif fakat miktarını ayarlamakta fayda var)
-E Vitamini içeren besinler: Badem, avokado, yer fıstığı, kırmızı biber, ve ayçekirdeği
Selenyum içeren besinler: Brezilya fıstığı , balık, kabuklu deniz ürünleri, sığır eti, kümes hayvanları, arpa, esmer pirinç
-Çinko içeren besinler: Sığır eti, kümes hayvanları, istiridye, karides, susam, kabak çekirdeği, nohut, mercimek, çiğ kaju , …
-Fenolik bileşikler ve kaynakları: kuarsetin (elma, soğan), kateşinler (çay, kakao, çilek), resveratrol (üzüm, yer fıstığı, çilek), antosiyaninler (yaban mersini, çilek),
Besinler Dışında Antioksidan İçeren Takviyeler
Coenzim-Q10, Selenyum, C vitamini, E vitamini preparatları da yine antioksidanlara örnektir. Özellikle diyabeti, yüksek kolesterolü ve yüksek tansiyonu olanların damarlarında oksidasyona bağlı plaklar oluşabilir ve damar sertliği, dolayısıyla damar tıkanıklıkları meydana gelmektedir.Bu nedenle bu hastalıklara sahip kişilerin, yeni plakların oluşmaması, hatta olanların iyileştirilmesi için antioksidan preparatları kullanması gerekebilmektedir fakat piyasadaki antioksidan içerikli birçok preparat, koruyucu ve katkı maddeleri içermektedir. Bu nedenle herhangi bir takviye kullanmadan önce hekiminize danışmalı ve detaylıca ürün etiketini okumalısınız.
Haftaya başka bir konuyla görüşmek üzere
Sağlıklı günler dilerim.
Diyetisyen Şükriye ERAL
Mail:diyetisyensukriyeeral@gmail.com
Sevgili dostlar Form Life Kitchen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Yemekleri hizmete başlamıştır.
İletişim: 0 553 463 0 963
0 222 230 3 606
Adres: Alanönü Mah. Petek Sok. Köker Plaza No:1 Kat:2 Daire:6
Odunpazarı/ Eskişehir