Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGüncel"Bozkırın Tezenesi"ydi Neşet Ertaş

“Bozkırın Tezenesi”ydi Neşet Ertaş

İlk ne zaman aşık oldun?” diye soruldu Neşet Ertaş’a.
“13 yaşımda. Yozgat’taydık, mahallenin kızıydı. Ona bir türkü havalandırdıydım” dedi…
Kızın adını söyledi.
Sonra da pişman oldu:
“Yazman gurban oluyum, sevda sırrınan olur.”
Yaşar Kemal’ in deyimiyle
Bozkırın Tezenesi”ydi Neşet Ertaş.

Edip Akbayram’ından Selda Bağcan’ına bestelerini okuyarak, plak listelerinde ön sıralara yükselen ne çok sanatçımız oldu.
Ne çok sevdik şarkılarını, türkülerini.
Dillerden düşmeyen, saymakla bitmeyen eserlerin imzası Neşet Ertaş,
Süleyman Demirel zamanında kendisine sunulan ”devlet sanatçılığı” unvanını “Halkın sanatçısı olarak kalmak, benim için en büyük mutluluk” diyerek geri çevirmişti.
O, toprağın hamuruyla, çilelerle yoğrula yoğrula büyüyen bir gönül adamı; susan sevdaların dili, halkın ve gönüllerin sanatçısıydı.
“Nerede bir türkü söyleyen görürsen korkma yanına otur.
Çünkü kötü insanların türküleri yoktur!…”

Abdallık kültürünün en önemli temsilcilerinden Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesi, Abdallar (Kırtıllar) köyünde dünyaya geldi.

Müzik hayatına kendisi gibi saz üstadı babası Muharrem Ertaş sayesinde başlayan sanatçının ilk çalgısı ise annesi Döne Hanım’ın çamaşır tokacına tel takmak suretiyle yaptığı oyuncak bağlama oldu.

Ertaş, müzisyen bir babanın oğlu olması sebebiyle çok küçük yaşta bağlama ve keman çalmayı öğrendi.
Eserlerinde Anadolu insanının acı ve kederini dile getirdiğini ifade eden Ertaş’a, İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 2011’de fahri doktora unvanı verildi. Aynı zamanda sanatçının bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutuldu.

Hayatı ve eserleri Prof. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap halinde yayımlanan Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012’de İzmir’de prostat kanserine yenik düşerek 74 yaşında vefat etti.

Babası Muharrem Ertaş’la birlikte Kırşehir’de bir de anıtı bulunan Ertaş, dünyada robot heykeli yapılmış ilk saz sanatçısı oldu. Sanatçı Adil Çelik’in tasarladığı ‘android’ heykel, Kırşehir Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi’nde bağışlandı.
Büyük halk ozanımızı saygı ve özlemle anıyoruz…

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments